PLUS

Mama, Papa, zoon en dochter de koningswens. Het perfecte gezinnetje, huisje, boompje, kindje en alles is klaar.

Daarmee groeien we op, het ideaalbeeld van de wereld en ze leefden nog lang en gelukkig. Maar het leven is geen sprookje, we wonen niet in roze barbiehuizen.
En Ken en Barbie lachen niet de hele tijd hun witte tanden bloot.

We leven in een tijd waarin samengestelde gezinnen al lang geen uitzonderingen meer zijn. Steeds meer mensen vervullen de rol van plusouder, maar wie ben je in de wereld als je zorgt voor het kind van een ander? Liefde geven is universeel, maar de biologische banden zijn heilig… zijn ze heilig?

Mareille Labohm had haar leven in Amsterdam, maar toen ze verliefd werd op een Vlaamse Beer veranderde alles. Hij had al een kind en zelf koos ze ervoor om zelf geen kind te krijgen en te zorgen voor een kind dat niet het hare is. Maar hoe moet je je verhouden tot de biologische ouders? Hoe loop je niet te hard van stapel?. Vragen waar niet altijd pasklare antwoorden op zijn. Voortdurend op zoek naar de balans, het moeilijk evenwicht zonder jezelf te verliezen.

Mareille interviewde ouders en plusouders en benaderde schrijvers als Eva Schuurman, Jan Tekstra en Lieven Tavernier, om samen deze voorstelling vorm te geven. In een tijd waarin we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf, onze angsten en verwachtingen tracht Mareille haar licht te werpen over een situatie die te vaak genegeerd wordt. Juridisch tel je niet mee, nochtans kent iedereen plusouders, mensen die ook gewoon liefhebben en graag zien. Maar krijgen ze een rol in deze wereld?

Samen met haar gitarist Frank Stukker geeft Mareille in deze muziektheatervoorstelling haar blik op de nieuwe gezinssituatie; de schoonheid en de complexiteit ervan. Ze gaat op zoek naar de nieuwe norm, wil het taboe doorbreken en tonen dat plusouders, ook mensen zijn.

“Laten we elkaar helpen, door elkaar een breder perspectief te bieden dan waar wij in ons eentje toe in staat zijn. Want dan wordt min maal min…..PLUS!”

“It takes a village to raise a child.” (Afrikaanse zegswijze)
“It takes a stage to create a mind.” (Mareille Labohm)

Tekst en Spel: Mareille Labohm
Muziek: Frank Stukker
Regie: Walter Janssens

Kostuum en Decor: Jana Roos

Licht en Geluid: Alexander Ronsse (TheaTech)

Met dank aan: Jan-Peter Bast, Jana Roos, Eva Schuurman, Lieven Tavernier en Jan Tekstra

Fotografie: Guillaume Decock, Pieter Tieghem

© 2016 - Mareille Labohm